Kultura starterowa MSE (Gouda, Cheddar, Ser Koryciński, masło)
Symbol:
KULT_MSE
Dostępność:
Mało
6
szt.
Cena:29.00
szt.
Zamówienie telefoniczne: 510274502
Dostępność i dostawa
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
12
Odbiór osobisty0
Paczkomaty InPost12
Poczta Polska15
Poczta Polska (Pobranie)20
Kurier (Pobranie)20
Kurier35
Kod kreskowy:
EAN:
Kultury bakterii lekko zakwaszają mleko, zmieniając jego PH. Proces zakwaszania nazywany jest dojrzewaniem mleka i trwa on kilkadziesiąt minut. Bakterie działają w serze cały okres dojrzewania sprawiając, że ser jest żywym, oddychającym produktem. Podczas dojrzewania cukier mlekowy zmienia się w kwas mleko. Kultury bakterii nie tylko zmieniają PH mleka, ale także wpływają pozytywnie na smak i konsystencję sera. Z upływem czas zanika kwaśny i gorzki smak, a struktura zmienia się na bardziej elastyczną. Do jaki serów użyć kultury bakterii MSE? Półtwarde, twarde i miękkie odmiany seraGouda, Cheddar, Ser Koryciński, masło i inne. Jak używać kultur bakterii? Bakterie rozsyp równomiernie po powierzchni mleka Bakterie rozsypujemy równomiernie po powierzchni mleka i połącz z mlekiem wysterlizowaną trzepaczką lub łyżką. Następnie pozwól bakteriom działać (od kilkunastu do kilku godzin - w zależności od typu sera) Jak dawkować kultury bakterii? 10g kultur bakterii na 100l mleka Więc w zależności od ilości mleka, tylko odmierz kultury. Forma kultury bakterii: Kultura bakterii jest liofilizowana - bakterie te powinno się na 5 minut pozostawić na powierzchni podgrzanego mleka, żeby nasiąknęły i dopiero potem łączyć z mlekiem. Bakterie przechowuje się w lodówce przez około 2 miesiące, a w zamrażarce do dwóch lat. Składniki kultury bakterii: Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis biovar diacetilactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.