Czarna gorczyca to powszechnie uprawiana roślina w Europie, Azji i w Afryce Północnej. W porównaniu do odmiany białej charakteryzuje się zdecydowanie wyrazistszym i ostrzejszym smakiem. Zawarte w ziarnach substancje nie tylko urozmaicają różne potrawy, ale także pomagają zwalczyć rozmaite problemy zdrowotne. W dawnych czasach wierzono, że mikstura przyrządzona z tej rośliny pobudza męskie instynkty oraz zapewnia szczęśliwe życie świeżo upieczonym małżonkom. Właściwości gorczycy czarnej: gorczyca ma silne właściwości antybakteryjne, ma korzystny wpływa na nasz układ pokarmowy, zmniejsza stan zapalny, łagodzą bóle żołądka i chronią go przed podrażnieniem, regularne spożycie gorczycy czarnej wspomaga perystaltykę jelit i powoduje lepsze wchłanianie się pokarmów, zaleca się je przyjmować przy braku łaknienia czy niestrawności, wspomaga walkę z bólami reumatycznymi, gorczyca czarna dostarcza niemal wszystkich potrzebnych witamin i minerałów, a także ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możliwości zastosowania czarnej gorczycy: powinna się znaleźć w każdej marynacie do przetworów, jest nieodłącznym składnikiem ostrej musztardy, jest powszechnie stosowana jako dodatek do marynat do mięs, jest składnikiem przyprawy curry. Wskazówki: Nasiona czarnej gorczycy znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej także jako środek na bóle reumatyczne. Zaleca się przykładać na chore miejsca płócienne woreczki wypełnione nasionami (woreczki gorczycowe). Można je zarówno kupić, jak i zrobić samemu.
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.