Rzymianie uważali gorczycę za afrodyzjak i dodawali do miłosnych eliksirów. W wiekach średnich na terenie Europy gorczyca była jedną z przypraw powszechnie dostępnych dla mniej zamożnych. Obecnie jest to popularna przyprawa, która zachwyca nieco słodkawym, a zarazem lekko ostrym smakiem. Warto wspomnieć, że gorczyca biała to nie tylko przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. To także zioło, którego właściwości zdrowotne od lat docenia się w medycynie. Właściwości gorczycy białej: gorczyca biała ma silne właściwości antybakteryjne, ma korzystny wpływa na nasz układ pokarmowy, zmniejsza stan zapalny, łagodzą bóle żołądka i chronią go przed podrażnieniem, ziarna gorczycy sprawdzonym środkiem na zaparcia, zaleca się je przyjmować przy braku łaknienia czy niestrawności, wspomaga walkę z bólami reumatycznymi, gorczyca biała dostarcza niemal wszystkich potrzebnych witamin i minerałów, a także ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możliwości zastosowania białej gorczycy: powinna się znaleźć w każdej marynacie do przetworów, jest nieodłącznym składnikiem musztardy, jest powszechnie stosowana jako dodatek do marynat do mięs. można ją dodawać do masła ziołowego Ciekawostki: Nasiona białej gorczycy znalazły zastosowanie w medycynie naturalnej także jako środek na bóle reumatyczne. Zaleca się przykładać na chore miejsca płócienne woreczki wypełnione nasionami.
Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.